Šišanje Jorkširskog Terijera

Šta trebate da znate

Zdravlje dlake i održavanje štenaca i odraslih pasa će uticati na zdravlje kože i obrnuto. Suva dlaka dodvodi do suvoće kože i dalje do pojave njenog perutanja i stvaranja fleka. Takva koža je podložna infiltraciji gljivica u bakterija. Redovnim jednodnevnim četkanjem vašeg psa dobijate na sjaju i lepršavosti dlake. Takva dlaka na suncu po ledjima daje odsjaj čelično plave boje što je rasna odlika Jorkširskog terijera i čini deo njegove lepote.
Dlaka kod štenaca je tamne boje medjutim kako štene raste ta se bija menja i tek nakon prvog šišanja se naziru parave odlike rase.

Sredstva za održavanje štenaca i odraslih

Vrste frizura

jorki5Postoje dva tipa frizura Jorkširskog terijara kojom većina vlasnika održava svoje pse.

Prva takozvana (baby) je frizura kada je psu ravnomerno skraćena dlaka na celom telu i glavi tako da odrastao pas više liči na štene po čemu je ova frizura i dobila naziv. Ta je frizura velikoj većini vlasnika najlakša za održavanje.

Druga frizura je izložbena frizura koja je obavezna za sve odrasle pse koji se izlažu.  Dlaka se deli na ledjima i ravno pada do poda kao da pas ima kaput. Održavanje ovakve frizure iziskuje dosta vremena i truda a i finansijski je zahtevna. To je profesionalna frizura za izlaganje i njome se bave profesionalni izlagači Jorkširskog Terijera jer je ta frizura deo standarda za izložbe.